اخبار فناوری ایران

هوش مصنوعی در تبلیغات ایرانی؛ فرصتی بزرگ یا چالشی تازه؟

پژوهشی جدید نشان می‌دهد صنعت تبلیغات ایران در بهره‌گیری از هوش مصنوعی هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد؛ استفاده از این فناوری عمدتاً به تولید محتوا محدود مانده و در بخش‌های راهبردی مانند برنامه‌ریزی رسانه و ارزیابی اثر تبلیغات، غایب است.

هم‌زمان با گسترش نفوذ هوش مصنوعی در صنایع خلاق، صنعت تبلیغات ایران نیز به‌تدریج با این فناوری روبه‌رو شده است. اما پرسش کلیدی اینجاست: آیا این مواجهه به یک تحول ساختاری منجر خواهد شد یا صرفاً به کارگیری ابزاری محدود باقی می‌ماند؟

تبلیغات هوشمند؛ از تولید محتوا تا غفلت از داده

مهدیه ساده‌دشت، محقق گروه مدیریت رسانه دانشگاه علامه طباطبائی، در پژوهشی کیفی با همکاری یکی از همکاران دانشگاهی خود، از طریق مصاحبه با شش متخصص حوزه تبلیغات و هوش مصنوعی، تصویری روشن از وضعیت موجود ترسیم کرده است.

یافته‌های این تحقیق که در فصلنامه مطالعات رسانه‌های نوین منتشر شده، نشان می‌دهد بیشترین کاربرد هوش مصنوعی در تبلیغات ایران به تولید متن، تصویر و ایده‌پردازی اولیه محدود می‌شود. اما در بخش‌های حیاتی‌تری مانند برنامه‌ریزی رسانه، هدف‌یابی مخاطب و ارزیابی اثربخشی تبلیغات، حضور این فناوری یا بسیار کمرنگ است یا کاملاً غایب.

دو الگوی استفاده؛ فردی در برابر صنعتی

پژوهشگران دو الگوی مشخص از به‌کارگیری هوش مصنوعی در صنعت تبلیغات ایران شناسایی کرده‌اند:

۱. استفاده فردی: هر فعال تبلیغاتی به‌صورت شخصی و متناسب با نیاز خود از چند ابزار محدود استفاده می‌کند. این الگو با چالش‌هایی نظیر هزینه بالای اشتراک، مشکلات زبان فارسی و محدودیت دسترسی به داده‌های گسترده همراه است.

۲. کاربرد صنعتی و سازمانی: نیازمند سرمایه‌گذاری جدی، استفاده از نسخه‌های حرفه‌ای فناوری و ادغام هوش مصنوعی در کل زنجیره تبلیغات است. این سطح از به‌کارگیری هنوز در ایران فراگیر نشده است.

چالش اصلی؛ نبود کلان‌داده و نگاه صرفاً ابزاری

به باور محققان، مهم‌ترین مانع در مسیر تحول دیجیتال تبلیغات ایران، نبود دسترسی به کلان‌داده و دشواری بهره‌برداری از آن است. همچنین نگاه ابزاری به هوش مصنوعی، ظرفیت‌های تحول‌آفرین این فناوری را محدود کرده است.

این پژوهش تأکید می‌کند هوش مصنوعی می‌تواند فراتر از یک ابزار تولید محتوا، به راه‌حلی سازمانی در کل فرآیند تبلیغات تبدیل شود. تحقق این مهم نیازمند سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ، آموزش نیروی انسانی و طراحی مدل‌های کسب‌وکار جدید است.

آینده؛ در انتظار جهش یا تداوم عقب‌ماندگی؟

در حالی که جهان به سمت تبلیغات مبتنی بر هوش مصنوعی مولد، شخصی‌سازی لحظه‌ای و بهینه‌سازی خودکار کمپین‌ها حرکت می‌کند، صنعت تبلیغات ایران همچنان در نقطه آغاز این مسیر ایستاده است. علاقه شرکت‌های تبلیغاتی به پیشرفت، نقطه قوتی است که اگر با رفع موانع ساختاری همراه شود، می‌تواند جهش این صنعت را رقم بزند.


شما چه تجربه‌ای از استفاده هوش مصنوعی در تبلیغات دارید؟ به‌نظر شما بزرگ‌ترین مانع پیش روی این فناوری در ایران چیست؟ نظرات خود را با ما و سایر مخاطبان به اشتراک بگذارید.

تحریریه تکنولوژی چیکاو

تحریریه چیکاو؛ نبض دنیای تکنولوژی در دستان شما؛ تحریریه رسانه خبری «چیکاو» متشکل از جمعی از متخصصان حوزه فناوری، روزنامه‌نگاران تکنولوژی و تحلیل‌گران گجت‌های هوشمند است. ماموریت ما در چیکاو، فراتر از بازنشر اخبار؛ ارائه تحلیل‌های عمیق، راهنمای خرید تخصصی و بررسی‌های بی‌طرفانه است. تیم تحریریه ما با پایبندی به اصول اخلاق حرفه‌ای و دقت در صحت‌سنجی (Fact-check)، می‌کوشد تا پیچیدگی‌های دنیای دیجیتال را به زبانی ساده و کاربردی برای مخاطبان فارسی‌زبان تبیین کند. از آخرین تحولات هوش مصنوعی تا نقد و بررسی جدیدترین گوشی‌های هوشمند، تحریریه چیکاو همراه هوشمند شما در عصر دیجیتال است.
نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا