باتری یو پی اس چیست؟
باتری یو پی اس، یک دستگاه الکترونیکی است که برای تامین برق در مواقع قطعی برق استفاده میشود. این دستگاه از یک باتری شارژ شونده تشکیل شده است و به عنوان یک سیستم پشتیبانی از برق بدون قطعی، برای حفاظت از تجهیزات الکترونیکی در مواقعی که برق اصلی قطع میشود، به کار میرود.
کاربردهای باتری UPS بسیار گسترده هستند و در صنایع مختلف، از جمله صنعت IT، پزشکی، خدمات مالی، نفت و گاز و تولید، استفاده میشود. این محصول در این صنایع به عنوان یک وسیله حفاظتی بسیار مهم در مواقعی که برق اصلی قطع میشود، عمل میکند و از خسارت به تجهیزات الکترونیکی، از جمله کامپیوترها، سرورها، روترها و دستگاههای مخابراتی جلوگیری میکند. همه UPSها برای انتقال جریان و انجام عملکردهای خود نیاز به انرژی تولید شده توسط باتری دارند.
باتری UPS از یک یا چند باتری برای ذخیره و راهاندازی جریان و انرژی استفاده میکند. سلامت و ظرفیت بالای این باتری در میزان پشتیبانی از تجهیزاتی که به آن متصل هستند، تاثیر زیادی دارد.
انواع باتری UPS
انواع باتری usp را می توان به 3 دسته سرب اسیدی، لیتیوم یون و سلولی تقسیم کرد. هر کدام از این نوع باتریها دارای ویژگیهای خاصی هستند و برای کاربردهای مختلفی مناسب هستند. در ادامه به معرفی هر یک از این نوع باتریها میپردازیم:
باتری اسید سرب:
این نوع باتری UPS از قدیمیترین و پرکاربردترین نوع باتریهای UPS است. این باتریها از یک الکترولیت اسیدی و پوسته شده با لايه پوستهای سخت تشکیل شدهاند. باتری اسید سرب برای کاربردهای صنعتی و خانگی،معمولاً در UPS های با توان بالا و بازدهی بالا استفاده میشود. این نوع باتری از قدرت نسبتاً بالا و دوام طولانی برخوردار است، اما به دلیل حجم بزرگ و وزن بالای خود، برای کاربردهایی که نیاز به جابجایی دارند، مناسب نیست.
باتری لیتیوم یون:
این نوع باتری UPS از تکنولوژی جدیدتری نسبت به باتری اسید سرب برخوردار است و در دسته بندی باتری های قابل بازیافت قرار میگیرد. باتری لیتیوم یون به دلیل وزن کم، حجم کوچک و عمر طولانی، برای کاربردهایی که نیاز به جابجایی دارند، مناسب است. این باتریها با توان بالا و بازدهی بالا به عنوان یک جایگزین برای باتریهای اسید سرب در UPS های صنعتی و خانگی استفاده میشوند. باتری لیتیوم یون همچنین از عمر طولانی، زمان شارژ کوتاه و کاهش مصرف انرژی برای شارژ مجدد برخوردار است.
باتری سلولی:
این نوع باتری UPS با توجه به تکنولوژی پیشرفتهای که در تولید آن به کار رفته است، امکان استفاده برای UPS هایی با توان بالا و حجم کم را به ما میدهد. باتری سلولی از تعدادی سلول کوچک تشکیل شده است که هر یکدیگر مستقیماً در ارتباط هستند و به دلیل این خصوصیت، این نوع باتری بسیار فضای کمتری را در برابر باتریهای اسید سرب و لیتیوم یون اشغال میکند. باتری سلولی با وزن کم و توان بالا، برای کاربردهایی که نیاز به جابجایی دارند، بسیار مناسب است. این باتریها همچنین از عمر طولانی، بازدهی بالا و زمان شارژ کوتاه برخوردار هستند.
مشخصات فنی باتری یو پی اس
باتری سرب اسید با خاصیت خود تخلیه کنی، حتی در صورت عدم استفاده، ظرفیت آن کاهش پیدا میکند. برای شارژ باتری یو پی اس، معمولا دوره و زمان بندی مشخصی وجود دارد و شرکت تولید کننده اطلاعات مربوط به زمان بندی شارژ باتری را درج میکند. برخی از انواع باتری یو پی اس، به نام “بدون نیاز به تعمیر و نگهداری” شناخته میشوند، اما در واقع این ویژگی برای باتریهای سرب اسیدی مهر و موم شده یا اسیدسرب به کار میرود، ولی همچنان ممکن است به مراقبت و تعمیر نیاز داشته باشند. درصد بالایی از عدم نیاز به نگهداری، مربوط به عدم نیاز به تعویض مایع درون باتری است. برای افزایش مقاومت باتری یو پی اس در شرایط مختلف و در برابر ضربات، معمولا از آلیاژهای مقاوم در ساخت بدنه و محفظه نگهدارنده استفاده میشود. به هر حال، برای هر نوع باتری یو پی اس، توصیه میشود که دستورالعملهای نگهداری و تعمیرات توصیه شده توسط سازنده را رعایت کنید تا عمر مفیدو کارایی بهتری را به دست آورید.
چگالی توان باتری UPS در شرایط و دسته بندی های مختلف، با یکدیگر متفاوت است و در نظر گرفتن اهمیت آن به شما در انتخاب بهتر و مناسب تر، کمک زیادی می کند. انواع باتری یو پی اس، در تعداد وات یا توان تولید شده برای هر سلول، با هم فرق دارند.
در کل، چگالی توان باتری UPS با زمان اجرا رابطه مستقیمی دارد و همزمان با افزایش چگالی، زمان اجرای بیشتری فراهم می شود. توجه به این مسئله، باعث کاهش هزینه های شما نیز می شود، زیرا با اندازه گیری چگالی توان باتری و آشنایی با حداقل و حداکثر ظرفیت آن، می توانید، در صورت لزوم تعداد کابینت باتری ups مورد استفاده خود را کم کنید.
طرز کار یو پی اس چگونه است؟
در سیستم یو پی اس، سیستم مدیریت باتری در هر باتری و همچنین در کنترل کننده اصلی سیستم UPS قرار دارد. این سیستم مدیریت جریان شارژ، ولتاژ و برقراری تعادل ولتاژ را بر عهده دارد و تنظیمات لازم را برای از بین بردن هر گونه احتمال افزایش دما بکار می گیرد. در صورتی که درجه حرارت بیشتر از سطح ایمن باشد، سیستم مدیریت وارد عمل شده و باطری یو پی اس یا رشته باتری را با توجه به وضعیت UPS، به روشهای مختلفی قطع میکند. همچنین، این قطعی از طریق مانیتور کابینت باتری یو پی اس و هشدار UPS به کاربر اطلاع داده میشود. به این ترتیب، سیستم مدیریت باتری باعث حفظ و بهینهسازی عملکرد باتری یو پی اس میشود و در صورت بروز هر گونه خطا و یا افزایش دما، باعث جلوگیری از خسارت به باتری میشود. همچنین، این سیستم به کاربر اطلاعات دقیقی در مورد وضعیت باتری یو پی اس و میزان شارژ آن را نیز ارائه میدهد.
باتری ها معمولاً عامل خرابی یو پی اس ها هستند، اما باتری لیتیوم یون راه حلهای انعطاف پذیر و مطمئنی را ارائه میکند. در اکثر یو پی اس ها، کاربران از یک باتری یا سلول برای انتقال انرژی استفاده نمیکنند و معمولاً آنها را به صورت سریالی و یا موازی چیده و ترکیب میکنند تا ولتاژ بالاتری تولید کنند یا جریان بیشتری را تأمین کنند. همه انواع باتری یو پی اس، حداکثر جریانی را دارند که قادر به تولید آن هستند، بهعبارت دیگر، باتری یو پی اسی با ظرفیت 500 میلی آمپر ساعت، قادر به تأمین جریان 30000 میلی آمپر ساعت نیست. در آرایش موازی باتری یو پی اس، جریان ها در محدوده خود جمع میشوند و انرژی مورد نیاز منبع تامین برق بدون وقفه تأمین میشود. توجه داشته باشید که در زمان بالا رفتن سطح جریان باتری ups، دمای آن نیز بالا می رود و در نتیجه مقداری از انرژی آن در این مسیر به هدر میرود. به طور کلی، باتری لیتیوم یون به عنوان یک جایگزین مناسب برای باتری های سنتی یو پی اس، باعث بهبود کارایی و انعطاف پذیری این دستگاه ها میشود.
نتیجه:
باتری یو پی اس، یکی از مهم ترین چیزهایی است که هر صنعت باید داشته باشد. شرکت مهندسی و بازرگانی هانیکا (هانی کامیاب فرنیا تجارت) در حوزه فروش تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی و انجام کلیه خدمات فنی و مهندسی فعال است و می تواند راهنمای شما در خرید و نگهداری باتری یو پی اس متناسب با شما باشد.