واتساپ و گوگل پلی رفع فیلتر شدند: گامی در جهت بهبود دسترسی به اینترنت
سومین جلسه شورای عالی فضای مجازی در دولت چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان برگزار شد و خبر خوشی را برای کاربران ایرانی به همراه داشت: رفع فیلتر دو پلتفرم پرکاربرد، واتساپ و گوگلپلی. این تصمیم، که با اجماع اعضای شورا اتخاذ شد، نقطه عطفی در سیاستهای مربوط به دسترسی به اینترنت در ایران به شمار میرود.
جزئیات جلسه و تصمیمات
در این جلسه که با حضور سران قوای مقننه و قضائیه و سایر اعضای حقوقی و حقیقی شورای عالی فضای مجازی برگزار شد، موضوع بازنگری در «سیاستهای مسدودسازی» مورد بحث و بررسی قرار گرفت. اعضا ضمن تاکید بر اهمیت «حکمرانی قانونمند» در فضای مجازی، با اجماع به رفع محدودیتهای دسترسی به واتساپ و گوگلپلی رای مثبت دادند.
واکنش وزیر ارتباطات
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق)، این خبر را به طور رسمی اعلام کرد و از برداشته شدن گام اول در جهت رفع محدودیت از اینترنت خبر داد. وی همچنین از پیگیری رئیسجمهور، همراهی رسانهها و فعالان این حوزه قدردانی کرد و بر ادامه این مسیر تاکید کرد.
پیشینه و اهمیت این تصمیم
در پی وقایع سال ۱۴۰۱، بسیاری از شبکههای اجتماعی و برنامههای پرکاربرد، از جمله واتساپ و گوگلپلی، در ایران فیلتر شدند. اگرچه فیلترینگ برخی از این برنامهها در طول زمان برداشته شد، اما دسترسی به برخی از محبوبترین پلتفرمها، مانند اینستاگرام، تلگرام و واتساپ، همچنان محدود بود.
رفع فیلترینگ، یکی از وعدههای اصلی مسعود پزشکیان در جریان رقابتهای انتخاباتی بود و وی بارها بر آن تاکید کرده بود. پس از گذشت بیش از ۴ ماه از آغاز به کار دولت چهاردهم، فشارهای فزایندهای برای رفع فیلترینگ وجود داشت تا اینکه سرانجام این تصمیم مهم در مورد واتساپ و گوگلپلی اتخاذ شد.
ادامه مسیر
با توجه به اظهارات وزیر ارتباطات، به نظر میرسد که این تنها گام اول در جهت بهبود دسترسی به اینترنت باشد و احتمالا شاهد رفع محدودیتهای بیشتری در آینده خواهیم بود. این موضوع میتواند تاثیر مثبتی بر کسبوکارها، ارتباطات بینالمللی و دسترسی کاربران به اطلاعات و خدمات آنلاین داشته باشد.