چگونه یک اسپیکر مناسب انتخاب کنیم؟
آیا تابحال برای انتخاب اسپیکر مناسب سردرگم شدهاید؟ در این صورت ابتدا باید از مهمترین خصوصیات اسپیکرها برای انتخاب بهترین گزینهی متناسب با نیازهای خود، اطلاع کافی داشته باشید.
امروزه انواع مختلفی از اسپیکرها با کاربردها و قابلیتهای مختلف در دسترس عموم قرار گرفته است. شاید در ابتدا به نظر برسد قیمت، توان خروجی و اندازه اسپیکر تنها فاکتورهایی هستند که باید به آن توجه کنید، اما در ابتدا باید با توجه به سلیقه و نوع کاربرد خود، سراغ دستهای از اسپیکرها بروید که دارای قابلیتهای مدنظرتان باشد. بدین منظور ابتدا به بررسی خصوصیات جزئیتر اسپیکرها میپردازیم و سپس سراغ انتخاب از میان کالاهای موجود با مشخصات مدنظر میرویم.
ورودیها:
شاید اگر از اسپیکر صرفا برای پخش موسیقی از طریق کامپیوتر خود استفاده میکنید، احتمالا یک اسپیکر کوچک دارای یک ورودی AUX بتواند تمام نیازهای شما را برطرف نماید. اما شاید گزینههای بهتری با قابلیتهای بیشتر در بازار موجود باشند که بتوانند نیازهایی که حتی قبلا از آن خبر نداشتهاید را مرتفع کنند. بدین منظور میتوانید اسپیکری انتخاب کنید که در کنار ورودی AUX، امکان پخش از فلش مموری، کارت حافظه و بلوتوث را نیز داشته باشد (که البته باید به ظرفیت و فرمت پشتیبانی شده توسط اسپیکر نیز باید توجه شود) و حتی بتواند امواج رادیو را در کنار موارد ذکر شده پخش کند.
همچنین در مواردی دیگر مخصوصا در مورد استفاده از اسپیکرهای بزرگ، شاید وجود ورودی میکروفون برای شما دارای اهمیت باشد که البته برخی مدلها خود دارای میکروفون با سیم و یا بیسیم بوده و در برخی مدلها باید به صورت مجزا تهیه شود. البته اکثر اسپیکرهای کوچک دارای میکروفون داخلی برای پاسخ دهی به مکالمات نیز هستند. ضمنا شاید برد بلوتوث و به روز بودن نسخهی آن و همچنین مدت زمان شارژ شدن اسپیکر از خصوصیات مهم برای شما باشد.
قابلیت اتصال دو اسپیکر به یکدیگر در صورت نیاز به صدای بلندتر و یا تمایل به تمایز صدای چپ و راست از یکدیگر، به صورت باسیم و حتی بیسیم )در اسپیکرهای دارای قابلیت TWS) از دیگر مشخصاتی است که در اسپیکرهای جدید بلوتوثی تعبیه شده است.
امروزه نیز اسپیکرهایی مانند برند انرجایزر،کینگ استار و حتی سیلیکون پاور دارای پورت اتصال به گیتار هستند که با با توجه به دارا بودن دکمهی ضبط موسیقی، شما امکان نواختن گیتار و خواندن هنگام پخش موسیقی و ضبط آن را خواهید داشت. در واقع شما با استفاده از این اسپیکرها یک مینی استودیوی خانگی خواهید داشت که بسیار جذاب خواهد بود.
قابل حمل بودن:
در کنار موارد ذکر شده شاید زمانی که بیرون از خانه، دسترسی به برق جهت استفاده از اسپیکر را نداشته باشید، یک اسپیکر دارای باتری قابل شارژ گزینه بهتری به نظر برسد. در این صورت مدت زمان شارژدهی باتری در بلندی صدایی که مدنظر شماست، خصوصیت دیگری خواهد بود که نیاز به بررسی آن قبل از انتخاب اسپیکر مد نظر خود خواهید داشت. البته یکی از جدیدترین اسپیکرهای شارژی موجود در بازار نیز امکان شارژ توسط پاوربانک برای آنها میسر شده که طرفدار زیادی هم پیدا کرده است.
همچنین امکان دارد با توجه به محیطی که در آن از اسپیکر استفاده میکنید، نیاز به دستگاهی مقاوم در برابر قطرات آب داشته باشید. در صورت نیاز به یک اسپیکر بزرگ و صدای بسیار بلند، بهتر است به وجود چرخ زیر اسپیکر و دستگیره جهت حمل راحتتر توجه شود. در نقطه مقابل، در صورت تمایل به استفاده از اسپیکر در هنگام دوچرخه سواری یا کوهنوردی و یا استفاده همراه با لپتاپ میتوان از مدلهای بسیار کوچک که حتی در برخی موارد امکان شارژ دستگاههای شما را در موارد اضطراری دارند، انتخاب نمود. البته باید توجه شود که معمولا ظرفیت باتری و سرعت شارژدهی در این مدلها پایین خواهد بود.
قدرت و کیفیت صدا:
ابتدا بهتر است یادآور شویم که کیفیت صدا امری سلیقهای است و نمیتوان صرفا با توجه به خصوصیات کلی و یا حتی فنی اسپیکرها در مورد کیفیت صدای آنها قضاوت کاملی نمود، به طوری که برای مثال امکان دارد صدای اسپیکری که به نظر شما بسیار خوشایند است، به نظر فردی دیگر کمی بم و یا غیر واضح باشد! در نتیجه بهتر است قبل از خرید، درخواست تست صدای مدل مد نظر را نمایید.
همچنین کیفیت صدا نه تنها به کیفیت بلندگوها و آمپلی فایر، بلکه به کیفیت موسیقی مورد نظر، کیفیت خروجی وسیلهای که به اسپیکر جهت پخش متصل شده (مثلا گوشی موبایل) و حتی کیفیت کابل مورد استفاده یا نسخه و پروتکل اتصال بلوتوث نیز بستگی دارد. با این وجود توجه به مشخصات فنی آنقدر هم بی اهمیت نبوده و در واقع ابزار مقایسهی صدای خروجی اسپیکرها است.
مهمترین شاخصهای که همگی از آن اطلاع داریم، توان خروجی اسپیکر بر حسب وات است که باید با توجه به نوع استفاده، باز یا بسته بودن و انعکاس صدای محیط و از همه مهمتر اندازه محیط، در انتخاب اسپیکر مد نظر لحاظ شود. اما آنچه معمولا به آن توجه نمیشود، دو نوع شاخصی است که بر روی اسپیکرها به عنوان توان اسپیکر درج میشود. این دو واحد، RMS و Peak Power (که گاهی از آن با عنوان P.M.P.O نیز یاد میشود) هستند.
RMS یک روش اندازهگیری جهت برآورد توان خروجی است که فقط به محصولات صوتی محدود نمیشود و نشاندهندهی میزان قدرت صدای خروجی به صورت عادی و مداوم یا همان قدرت صدای خروجی واقعی دستگاه است. در حالی که Peak Power، حداکثر صدای خروجی “لحظهای” است که اعدادی چند برابری نسبت به RMS را نشان میدهد و هنوز دارای تعریف واحدی میان شرکتهای تولیدکنندهی محصولات صوتی نبوده و اکثرا به صورت حداکثر توان مصرفی لحظهای دستگاه (و نه توان خروجی به صورت مداوم) محاسبه میشود. همچنین باید ذکر شود که هیچگونه رابطهای میان RMS و P.M.P.O وجود ندارد و عملا باید به توان RMS به عنوان توان خروجی واقعی دستگاه و یا همان میزان بلندی صدا، توجه نمود.
امپدانس اسپیکر:
مورد بعدی، امپدانس بلندگوها بر حسب اهم است که هرچقدر این مقدار عدد کمتری باشد، حجم صدای بهتری خواهیم داشت. البته طبیعتا آمپلی فایر موجود در اسپیکر نیز باید قابلیت پشتیبانی از امپدانس مورد استفاده را داشته باشد. معمولا متوسط این مقدار 8 اهم و در برخی موارد 6، 4 و حتی دارای مقادیر پایینتر نیز هست. نهایتا پیشنهاد میشود در زمان خرید، از فروشنده درخواست نمایید تا با استفاده از موسیقی مورد علاقه خودتان کالا را تست نماید تا از مطابقت کالای مد نظر با نیازهایتان مطمئن شوید.
طراحی، قیمت، پشتیبانی و خدمات پس از فروش:
پس از اطمینان از اینکه به چه نوع اسپیکری با چه توان و مشخصاتی نیاز دارید، باید از میان کالاهای موجود در محدوده قیمتی مد نظر، منطبقترین کالا با نیازهای خود را انتخاب نمایید. در این مرحله مواردی که عمدتا سلیقهای هستند، نقش اصلی را بازی میکنند. همچنین باید به وجود یا عدم وجود لوازمی همچون کابل شارژ و AUX، شارژر و میکروفون همراه با محصول توجه نمایید تا برآورد درستی از هزینه نهایی متناسب با بودجه خود داشته باشید.
در نهایت علاوه بر متفرقه نبودن و اصالت برند کالا، پشتیبانی یک شرکت معتبر خدمات پس از فروش که بتواند در صورت بروز اشکال در عملکرد کالا، آن را برطرف نماید، میتواند امری تاثیرگذار در انتخاب شما از میان محصولات موجود باشد.