اقتصاد گیگ چیست و مزایا و معایب آن چه می باشد؟
قصد داریم امروز درباره اقتصاد گیگ صحبت کنیم. این اقتصاد با اینترنت و تکنولوژی عجین شده اما ریشههای آن به دوران دوری برمیگردد.
امروز فریلنسرها جزء این اقتصاد محسوب میشوند و در این بستر درآمدشان بهدست میآید. پس اگر فریلسنر هستید یا دوست دارید بیشتر با این اقتصاد آشنا شوید، تا انتهای این مقاله همراه ما بمانید.
اقتصاد گیگ چیست؟
gig economy نوعی از اقتصاد اشتراکی و یک بازار آزاد است. در این بازار افراد بهصورت ثابت و طولانیمدت استخدام یک کسبوکار نیستند. بلکه آنها در ازای پروژه یا فعالیتی کوتاهمدت دستمزد دریافت میکنند. این اقتصاد قدمت زیادی دارد و در دوران خیلی دوری شاید اصلیترین اقتصاد جامعه را تشکیل میداد.
زمانی که افرادی عضو ارتش نبودند اما برای دورهای در ازای دستمزد در آن مشغول بودند. پس از بهوجود آمدن اینترنت این اقتصاد شکل دیگری به خود گرفت و نام گیگ براش انتخاب شد.
گیگ مفهومی مربوط به دنیای امروز است و اقتصاد دوران قدیم که معرفی کردیم به واژه گیگ ارتباطی نداشت. امروز در ایران نیز بسیاری در این اقتصاد مشغول به فعالیت هستند.
گیگ در واژه چه معنایی دارد؟
معنای گیگ بهطور دقیق مشخص نیست. عدهای آن را مربوط به عصر تکنولوژی و اینترنت میدانند اما برخی هم ریشه آن را به هنر برمیگردانند.
زمانی که برخی از بازیگران یا موسیقیدانان برای اجرای موقت خود دستمزد دریافت میکردند. کارفرمایان به این اجراها گیگ میگفتند و حتی خود هنرمندان نیز اجراهایشان را با همین نام صدا میکردند.
در دهه 90 این واژه نوعی بیاحترامی و تقریبا همتراز فحش محسوب میشد چراکه در فرهنگ لغت انگلیسی روبهرو معنای این واژه معنای مختلفی مثل احمق، نادان و رایانهباز نوشته شده بود. امروز تنها معنای رایانهباز آن به معنی شخصی که نردِ کامپیوتر و دنیای آن است مورد نظر است.
اقتصاد گیگ چگونه کار میکند؟
این اقتصاد میتواند صنایع بسیار زیادی را در پوشش خود قرار بدهد. بهطور کلی در اقتصاد گیگ افرادی که متقاضی فعالیتی کوچک هستند درخواست خود را برای این فعالیت ثبت میکنند. سپس کارفرما میتواند از بین درخواستهای موجود گزینش کند و در قبال دستمزد پیشنهادی فعالیت مورد نیاز خود را به متخصص آن زمینه بسپارد.
پس از پایان فعالیت رابطه کارفرما و متخصص نیز تمام خواهد شد. حتی اگر بخواهند در پروژه جدیدی باهم کار کنند یک رابطه جدید شروع میشود و این روابط با یکدیگر در ارتباط نیستند. در واقع پس از پایان هر پروژه رابطه بین این 2 به پایان میرسد.
گاهی ممکن است متخصصان بهصورت گروهی یک پروژه را به پایان برسانند و گاهی هم ممکن است کارفرما از طریق پلتفرم درخواست ابتدایی نیازش را ثبت کند تا متخصصان به او پیشنهاد همکاری بدهند.
اقتصاد گیگ چه مزیتهایی دارد؟
اقتصاد گیگ دارای مزیتهای زیادی است. در ادامه مقاله این مزیتها را به شما معرفی خواهیم کرد.
ورود به اقتصاد گیگ راحت است
gig economy از شما برای ورود مدرک و سابقه کار نمیخواهد. تنها کاری که شما باید بکنید انجام پروژهها با بهترین کیفیت ممکن است. پس هر کسی میتواند با تکیه بر مهارت خود وارد این اقتصاد رقابتی شود و کار خود را شروع کند.
در gig economy قدرت انتخاب دارید.
هم کارفرما و هم متخصص در پروژه حق انتخاب دارند. آنها میتواند پس از یک پروژه دیگر باهم همکاری نکنند. این موضوع یک مزیت فوقالعاده است.
در یک کسبوکار قراردادی شما باید برای مدت نسبتا طولانی کار کنید تا ارزیابی درستی از شرایط صورت بگیرد. سپس به واسطه قرارداد مجبور هستید علیرغم میل باطنی داخل مجموعه باشید.
در اقتصاد gig تنوع شغلی وجود دارد
شما میتوانید با تکیه بر مهارت خود پروژههای مختلفی بگیرید. برای نمونه ممکن است کسی تولیدکننده محتوا باشد و همزمان از تدوین ویدیو هم سر در بیاورد. در چنین شرایط میتواند برای هر 2 حوزه پروژه قبول کند و تنوع شغلی داشته باشد.
حس استقلال در اقتصاد gig
در این حوزه متخصصان استقلال زیادی دارند. آنها ساعت کاری منعطفی خواهند داشت و در انتخابها بهشکل مستقیم نقش دارند. همین موضوع باعث میشود که مستقلتر از کارمندان باشند.
فرصت برای دیگر فعالیتها
برای بهره مندی از اقتصاد گیگ نیاز به زمان زیادی نیست. فعالیت در اقتصاد gig بهقدری منعطف است که حتی بسیاری از کارمندان در اوقات فراغت خود وارد این اقتصاد میشوند. چراکه زمان زیادی از آنها نمیگیرد و منعطف است. از سویی دیگر افرادی که بهشکل جدی در این اقتصاد مشغول به کار هستند میتوانند بر روی دیگر فعالیتهای خود هم متمرکز باشند.
معایب اقتصاد گیگ چیست؟
هر سکهای دارای 2 رو است و مسلما این اقتصاد هم با تمام خوبیهایش، مشکلات و عیبهایی دارد. در این قسمت از مقاله این معایب را بررسی خواهیم کرد.
فعالیت در اقتصاد gig برای شروع سخت است
در این اقتصاد افراد زیادی حضور دارند که برای کارفرمایان ثابتشده هستند. پس شما به محض ورود نمیتواند درآمد خوبی داشته باشید و پروژهها را دست بگیرید. مگر اینکه با قیمت کمتری کار کنید یا چیز جدیدی برای ارائه داشته باشید.
مزیتهای درآمدی کارمندی در اقتصاد gig وجود ندارد
شما در این اقتصاد دیگر مواردی مثل بیمه، سنوات، حق مسکن و این دسته از مزیتهای کارمندی را ندارید. به همین خاطر اکثر فریلنسرها خودشان حق بیمه خودشان را پرداخت میکنند و برای دیگر هزینههای خود مجبور به کار بیشتر هستند.
امنیت شغلی در اقتصاد gig بیمعنی است
با اینکه امروز امنیت شغلی در دیگر مشاغل هم معنای خود را از دست داده اما باید بدانید که در این اقتصاد هر لحظه ممکن است روند دریافت پروژه قطع شود یا کارفرمایی که برای مدت زیادی با شما همکاری میکرد به هر دلیلی دیگر امروز تصمیم به ادامه همکاری نداشته باشد.
چه مشاغلی در شاخه اقتصاد گیگ قرار میگیرند؟
امروز بیشتر فریلنسرها در این اقتصاد هستند. برای نمونه رانندگان تاکسیهای اینترنتی، تولیدکنندگان محتوا در وب و شبکههای اجتماعی، برنامهنویسهای فریلنسر و تدوینگران. حتی دیگر مشاغل هم میتوانند وارد این حوزه شوند. تنها کافیاست که قابلیت انجام کار بهصورت پروژهای یا کوتاهمدت را داشته باشند.
جمعبندی
در این مقاله از اقتصاد گیگ صحبت کردیم. این اقتصاد با کارهای کوچک و کوتاهمدت ساخته شده اما حجم عظیمی از گردش مالی را شامل میشود.
بهنوعی تمامی فریلنسرها امروز در این اقتصاد حضور دارند. این اقتصاد دارای مزیتهای زیادی است اما مشکلاتی هم دارد که در مقاله به آنها اشاره کردیم. ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.