ژنراتور چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است
“ژنراتور وسیله ای است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند.” این دستگاه از یک روتور (Rotor) که توسط یک منبع نیروی خارجی مانند موتور یا توربین به حرکت در می آید و یک استاتور که حاوی سیم پیچ هایی برای تولید خروجی الکتریکی است، تشکیل شده است. این دستگاه ها به طور گسترده برای تأمین برق در هنگام قطعی مورد استفاده قرار می گیرند. اگر شما نیز با این سؤال که ژنراتور چیست مواجه شده اید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
ژنراتور چست و چه کاربردهایی دارد؟
وسیله ای است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. این دستگاه نقش مهمی در جامعه مدرن ایفا می کند و قدرت لازم را برای تأمین برق خانه ها، مشاغل و صنایع امکان پذیر می سازد. ژنراتورهای برق در بخش های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند، از برق پشتیبان در مواقع اضطراری گرفته تا تأمین انرژی در مکانهای دور که دسترسی راحتی به برق ندارند.
در بخش مسکونی، به عنوان منبع پشتیبان برق در هنگام خاموشی یا بروز بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و… عمل می کنند. آنها به عنوان پشتیبان به صورت دیزل ژنراتور و ژنراتور گازی استفاده می شوند. این مولد ها این قابلیت را فراهم می سازند که وسایل ضروری مانند یخچال، لامپ ها و سیستم های گرمایشی و… بدون وجود برق به کار خود ادامه دهند.
از دیگر کاربردهای این دستگاه، استفاده در بخش های تجاری مانند مراکز خرید، هتل ها و سایر بخش ها مانند بیمارستان ها، مراکز داده و… می باشد. این مؤسسات به شدت به منبع تغذیه بدون وقفه برای عملکردهای حیاتی مانند مراقبت از بیمار، رضایت مشتری، ذخیره سازی داده ها و سیستم های امنیتی متکی هستند که استفاده از مولد، این نیازها را به طور کامل تأمین می کند.
در بخش صنعت نیز، از مولدها در کارخانه های تولیدی استفاده می شود. این دستگاه ها، برق ماشین آلات سنگین و تجهیزات لازم برای فرایندهای تولید را تأمین می سازند. ژنراتورهای برق باعث می شوند که تمامی کارخانههای تولیدی و صنعتی، بدون اتکا به منابع برق خارجی یا شبکه ملی به طور کارآمد فعالیت داشته باشند.
نحوه عملکرد ژنراتور برق چگونه است؟
در بخش قبل، به این سؤال مهم که ژنراتور چیست و چه کاربردهایی دارد پاسخ دادیم. اما آشنایی با نحوه عملکرد این دستگاه نیز از ضروریات استفاده از آن است. سیم پیچس که در داخل دستگاه تعبیه شده است، انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. این فرایند از چندین مؤلفه کلیدی تشکیل شده که به طور هماهنگ با یکدیگر کار می کنند. قلب ژنراتور، موتور یا توربین آن است که روتور را در یک میدان مغناطیسی به حرکت در می آورد. با چرخش سریع روتور، یک میدان مغناطیسی دوار ایجاد می شود.
در مجاورت روتور، مجموعه ای ثابت از سیم پیچ ها به نام استاتور قرار گرفته است. میدان مغناطیسی دوار، از طریق القای الکترومغناطیسی، باعث ایجاد جریان الکتریکی در این سیم پیچ ها می شود. این جریان از طریق سیم های متصل به مدار خارجی، جریان یافته و باعث تولید برق می شوند. برای اطمینان از عملکرد مداوم این دستگاه، به سوخت یا سایر منابع انرژی مانند آب یا نیروی باد نیاز است. ژنراتورهای سوختی برای تولید برق، از موتورهای احتراق داخلی استفاده میکنند.
انواع مختلف ژنراتور
انواع مختلف ژنراتور چیست و چه تفاوتی میان آنها وجود دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید به بررسی کارکرد این دستگاه بپردازیم. این دستگاه ها از لحاظ سوخت مصرفی، به سه دسته دیزلی، ژنراتور گازی بنزینی تقسیم بندی می شوند. از لحاظ ساختاری نیز، انواع آن شامل کانوپی دار (سایلنت) و بدون کانوپی می شوند. برای آشنایی بیشتر با انواع و کارکرد های مختلف آنها، می توانید با کارشناسان کشتیران در ارتباط باشید. در لیست زیر نیز انواع مختلف بر اساس کاربرد را مشاهده می کنید:
• خانگی: کاربرد در مصارف خانگی و بخش های مسکونی
• نیمه صنعتی: استفاده در دستگاه های جوشکاری، تخریب و…
• صنعتی: استفاده در بخش های صنعتی، کارخانه های بزرگ، معادن …
تمامی افرادی که قصد خرید ژنراتور را دارند، با این سؤال که دلیل تفاوت قیمت ژنراتور چیست مواجه شده اند. نوع و ظرفیت تولید، برند تولید کننده، استفاده از فناوری های جدید در ساخت و تقاضای بازار، نقش مهمی در تعیین قیمت این دستگاه دارد. به طور کلی برای خرید ، با توجه به پارامترهای مختلف باید بین 60 میلیون تومان در مدل های خانگی تا 4 میلیارد در مدل های پیشرفته هزینه کرد. برای اطلاع از جدیدترین قیمت، می توانید با پشتیبانان شرکت کشتیران تماس بگیرید.
جمع بندی
پاسخ به سوال ژنراتور چیست، ابعاد گسترده ای را شامل می شود. به طور خلاصه آنها ما را قادر می سازند تا در تنظیمات و برنامه های مختلف به برق دسترسی مطمئن داشته باشیم. با انواع مختلف این دستگاه، همیشه گزینه ای مناسب برای نیازهای خاص با در نظر گرفتن عواملی مانند هزینه، کارایی و اثرات زیست محیطی وجود دارد. در صورتی که نیاز به مشاوره در این باره یا کسب اطلاع از قیمت آن را دارید، کافی است با کشتیران در ارتباط باشید.