تبلیغات
اخبار فناوری ایران

دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی: رئیس‌جمهور اختیار رفع فیلترینگ را دارد

ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی (۹۴ تا ۱۴۰۱)، در گفت‌وگو با خبرآنلاین جزئیات طرحی را فاش کرد که قرار بود میلیون‌ها کاربر منتخب امکان دسترسی آزاد به اینترنت («سیم‌کارت سفید») داشته باشند اما با عدم همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط متوقف شد.


جزئیات طرح سیم‌کارت سفید

به گفته فیروزآبادی، حدود ۵ سال پیش در یک مصوبه رسمی، گروه‌های مشخصی برای استفاده از اینترنت بدون فیلترینگ پیش‌بینی شدند:

  • دانشجویان: دسترسی کامل به یوتیوب و سایر پلتفرم‌ها، هم در دانشگاه و هم روی سیم‌کارت شخصی.
  • خبرنگاران: بین ۱۸ تا ۲۵ هزار نفر با امکان فعالیت آزاد در شبکه‌های اجتماعی.
  • دارندگان کارت بازرگانی: استفاده اقتصادی و ارتباطات بین‌المللی بدون محدودیت.
  • توریست‌ها: دریافت سیم‌کارت سفید در بدو ورود به کشور.

برآورد شده بود مجموع مشمولان به حدود ۷ میلیون نفر برسد، اما این طرح در ابعاد پیش‌بینی‌شده هرگز اجرایی نشد. فیروزآبادی علت اصلی را عدم همکاری برخی دستگاه‌ها عنوان کرد.


چرا طرح اجرا نشد؟

فیروزآبادی می‌گوید حتی در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه و جلسات مرکز ملی فضای مجازی، اتفاق نظر بر اجرای طرح وجود داشت، اما حمایت عملی لازم از سوی نهادهای مسئول صورت نگرفت، و پروژه «سیم‌کارت سفید» به مرحله عملیاتی نرسید.


اختیار رئیس‌جمهور در رفع فیلترینگ

وی در بخش دیگری از مصاحبه تأکید کرد که رئیس‌جمهور از اختیارات قانونی برای رفع فیلترینگ برخوردار است:

  • ریاست بر شورای عالی امنیت ملی و شورای عالی فضای مجازی
  • امکان اعمال نظر در شاک (شورای امنیت کشور) از طریق وزیر کشور
  • قابلیت اجرایی مصوبات این شوراها

با این حال، به گفته او، مسعود پزشکیان تصمیم دارد رفع فیلترینگ را با اجماع و وفاق ملی پیش ببرد. فیروزآبادی همچنین گفت:

«سران سه قوه نیز موافق رفع فیلترینگ هستند و اگر اراده کنند، این اقدام قابل انجام است. حتی اگر شورا برای مسائل اقتصادی تشکیل شده باشد، بازکردن پلتفرم‌ها به‌دلیل اثر اقتصادی می‌تواند در دستور کار قرار گیرد.»


ماجرای تلگرام و شروط ایران

فیروزآبادی در ادامه به مذاکرات با تلگرام در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی اشاره کرد:

  • ایران خواستار تبعیت از قوانین جمهوری اسلامی، ایجاد نمایندگی در تهران، پاسخ‌گویی رسمی، و ذخیره‌سازی داده‌ها در داخل کشور بود.
  • تلگرام تقریباً هیچ‌یک از شروط اساسی را نپذیرفت.
  • سخت‌افزارهایی برای بهبود سرویس («کشینگ») به ایران فرستادند، اما اطلاعات در داخل کشور ذخیره نشد و پروژه متوقف شد.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات، پیش‌تر گفته بود پاول دورف در سال ۹۴ یا ۹۵ به ایران آمد، اصول کلی تلگرام را اعلام کرد، و سرانجام با راه‌اندازی CDN و سرورها در ایران خدمات را ارائه داد، اما پس از اعمال فیلترینگ، همه تجهیزات جمع‌آوری و خارج شد.

تحریریه تکنولوژی چیکاو

تحریریه چیکاو؛ نبض دنیای تکنولوژی در دستان شما؛ تحریریه رسانه خبری «چیکاو» متشکل از جمعی از متخصصان حوزه فناوری، روزنامه‌نگاران تکنولوژی و تحلیل‌گران گجت‌های هوشمند است. ماموریت ما در چیکاو، فراتر از بازنشر اخبار؛ ارائه تحلیل‌های عمیق، راهنمای خرید تخصصی و بررسی‌های بی‌طرفانه است. تیم تحریریه ما با پایبندی به اصول اخلاق حرفه‌ای و دقت در صحت‌سنجی (Fact-check)، می‌کوشد تا پیچیدگی‌های دنیای دیجیتال را به زبانی ساده و کاربردی برای مخاطبان فارسی‌زبان تبیین کند. از آخرین تحولات هوش مصنوعی تا نقد و بررسی جدیدترین گوشی‌های هوشمند، تحریریه چیکاو همراه هوشمند شما در عصر دیجیتال است.
نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا