افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت ARM، سرنوشت اگزینوس را در هالهای از ابهام فرو میبرد
مصائب و مشکلات، بهویژه برای بخش نیمههادی سامسونگ، بیوقفه و سنگین از راه رسیدهاند. مشکلات خط تولید در فرآیند ۳ نانومتری، مانع از کسب سفارشهای پرسود توسط این شرکت شده است.
همچنین، این مشکلات، سامسونگ را از استفاده از چیپست اگزینوس ۲۵۰۰ در سری آتی گلکسی S25 بازداشته و بخش موبایل را مجبور به انتخاب اسنپدراگون ۸ الیت از کوالکام کرده است. کوالکام نهتنها برای این چیپست، بهای بیشتری طلب میکند، بلکه به دلیل نوسانات نامطلوب نرخ ارز، خرید آنها برای سامسونگ هزینهی بیشتری در پی خواهد داشت.
سامسونگ از بلندپروازیهای خود در مورد اگزینوس دست نکشیده است. گزارشها حاکی از توسعهی اگزینوس ۲۶۰۰ برای سری گلکسی S26 سال آینده است، حتی با وجود برخی گمانهزنیها مبنی بر احتمال استفادهی صرف از اسنپدراگون در سال ۲۰۲۶. با این حال، چالش جدیدی در افق پدیدار شده که میتواند برای همیشه به عمر اگزینوس پایان دهد.
گزارشی جدید نشان میدهد که ARM، راهبردی برای افزایش قیمت تا سقف ۳۰۰ درصد اتخاذ کرده است. سامسونگ، هستههای CPU آماده را از ARM خریداری میکند. اگزینوس ۲۴۰۰ از یک CPU ده هستهای متشکل از هستههای Cortex-X4، A720 و A520 ساخت ARM بهره میبرد. چیپستهای پیشین اگزینوس حتی از هستههای GPU ساخت ARM نیز استفاده میکردند، اما از سال ۲۰۲۲، سامسونگ به استفاده از GPU Xclipse مبتنی بر فناوری RDNA شرکت AMD روی آورده است.
نداشتن هستههای CPU سفارشی میتواند در آینده برای سامسونگ گران تمام شود
این موضوع، مشکل بزرگی برای سامسونگ به وجود خواهد آورد. خرید هسته از ARM برای این شرکت بسیار پرهزینهتر خواهد بود. این امر، بهویژه برای چیپستهای ردهبالای اگزینوس که در پرچمداران خود سامسونگ به کار میروند، مشکلساز است.
دلیل این امر، عدم تمایل چندان زیاد سایر تولیدکنندگان تجهیزات اصلی اندرویدی (OEMها) به این چیپهاست. آنها عمدتاً چیپهای اسنپدراگون کوالکام یا دایمنسی مدیاتک را ترجیح میدهند. حتی چیپستهای میانردهی اگزینوس نیز تحت تأثیر قرار خواهند گرفت، زیرا آنها نیز از هستههای ARM استفاده میکنند.
اگر کارخانه بتواند مشکلات را مرتفع کند و موانعی مانند آنچه در مورد اگزینوس ۲۵۰۰ تجربه کرد، وجود نداشته باشد، واحد «راهحلهای دستگاه» (DS) که مسئولیت این امور را بر عهده دارد، ممکن است مورد استقبال واحد MX، یعنی بخش موبایل سازندهی گوشیهای سامسونگ، قرار نگیرد.
در حال حاضر، کشمکشهای داخلی بین این دو واحد وجود دارد. گزارشها حاکی از آن است که واحد MX، شرکت میکرون را به عنوان تأمینکنندهی حافظه برای سری گلکسی S25 برگزید، زیرا واحد DS، حافظههای LPDDR5X را با مشکلاتی نظیر داغ شدن بیش از حد و افت عملکرد، با قیمتهای بالاتر به آنها عرضه میکرد.
کوالکام میتواند به راحتی وارد میدان شده و قیمتهای پایینتری برای چیپهای اسنپدراگون آینده در مقایسه با اگزینوس به واحد MX پیشنهاد دهد. دلیل این امر، استفادهی چیپستهای کوالکام از هستههای سفارشی خود (و نه ARM) است.
اسنپدراگون ۸ الیت، هستههای Oryon سفارشی کوالکام را به دنیای موبایل معرفی کرد. در حالی که کوالکام، معماری مجموعهی دستورالعمل ARM را برای تضمین سازگاری با نرمافزارهای مبتنی بر ARM مانند اندروید، لایسنس میکند، تأثیر هرگونه افزایش قیمت از سوی ARM در مقایسه با آنچه سامسونگ با آن مواجه خواهد شد، محدود خواهد بود.
سامسونگ در گذشته، هستههای سفارشی برای چیپستهای اگزینوس تولید میکرد. این روند تا سال ۲۰۲۰ و با معرفی اگزینوس ۹۹۰ با آخرین هستهی سفارشی M5 ادامه داشت. این چیپست، نیروی محرکهی سری گلکسی S20 و گلکسی نوت ۲۰ بود. سامسونگ در نهایت، کل تیم توسعهی CPU را منحل کرد و به خرید هستههای آماده از ARM روی آورد.
تلاش برای توسعهی هستههای سفارشی، تلاشی قابل تقدیر بود، اما در آن زمان، چیپستهای اگزینوس در رقابت با اسنپدراگون با مشکل مواجه میشدند، حتی در حالی که کوالکام در آن زمان هستههای ARM را با طراحی نیمهسفارشی لایسنس میکرد. سامسونگ در نهایت تصمیم گرفت از این تلاش بیحاصل دست بردارد و صرفاً به لایسنس کردن هستههای ARM اکتفا کند.
احتمال بازگشت سامسونگ به توسعهی هستههای سفارشی بعید است
احتمالاً شاهد بازگشت سامسونگ به تولید هستههای سفارشی نخواهیم بود. در سال ۲۰۲۳، شایعاتی مبنی بر تشکیل تیمی جدید برای توسعهی CPU توسط این شرکت با هدف تولید هستههای CPU سفارشی منتشر شد، اما سامسونگ خود این شایعات را تکذیب کرد.
شرکتها چنین پروژههایی را به صورت ناگهانی آغاز نمیکنند. آنها نیازمند سالها تلاش و سرمایهگذاری هستند. حتی اگر سامسونگ از همین حالا شروع به کار کند، هیچ تضمینی برای نتیجهی مطلوب وجود ندارد و در نهایت، ممکن است برای واحد MX، استفاده از اسنپدراگون مقرون به صرفهتر باشد. در این صورت، این پرسش مطرح میشود که اگر حتی واحد MX چیپستهای اگزینوس را خریداری نمیکند، چرا واحد DS آنها را تولید کند؟
دلایل متعددی برای حفظ اگزینوس توسط سامسونگ وجود دارد. وجود تنوع در زنجیرهی تأمین، همواره امری مثبت است. این شرکت اخیراً به همین دلیل، دایمنسی ۹۳۰۰+ مدیاتک را برای سری گلکسی تب S10 انتخاب کرد.
مسئله فقط بمب قیمت ۳۰۰ درصدی مورد انتظار از سوی ARM نیست. با تمام چالشهایی که سامسونگ در حوزههای اصلی تولید تراشه و حافظه با آن روبروست، ممکن است نقطهای فرا برسد که رها کردن بار اگزینوس، اجتنابناپذیر شود.