ستاره شناسان انفجارهای کیهانی جدیدی را 100 برابر درخشان تر از خورشید مشاهده کردند
بر اساس گزارشها، دانشمندان نوع جدیدی از انفجارهای ستارهای را شناسایی کردهاند که با نام «میلینووا» شناخته میشوند. این پدیدهها که 100 برابر درخشانتر از خورشید توصیف شدهاند، در طی مطالعهای با استفاده از دادههای آزمایش عدسیگرانشی نوری (OGLE) مشاهده شدند. یافتهها در ۱۲ دسامبر در مجله «نامههای مجله اخترفیزیک» منتشر شد.
این کشف در طی تحقیقی در مورد رویدادهای ریزلنز گرانشی برای شناسایی سیاهچالههای اولیه در هاله ماده تاریک کهکشان راه شیری رخ داد.
ویژگیهای منحصر به فرد میلینوواها
میلینوواها در ابرهای ماژلانی بزرگ و کوچک، کهکشانهای کوتوله اقماری راه شیری، مشاهده شدند. ۲۸ مورد از این پدیدههای کیهانی شناسایی شدهاند، از جمله یک رویداد به نام OGLE-mNOVA-11 که در نوامبر ۲۰۲۳ فوران کرد.
این رویداد به دانشمندان امکان تجزیه و تحلیل دقیقتر با استفاده از ابزارهایی مانند تلسکوپ بزرگ آفریقای جنوبی (SALT) و رصدخانه نیل گرلس سوئیفت ناسا را داد. تحقیقات نشان داد که این انفجارها باعث انتشار نور از اتمهای یونیزه شده هلیوم، کربن و نیتروژن میشوند و اشعه ایکس نیز دماهایی بیش از ۶۰۰,۰۰۰ درجه سانتیگراد را نشان میدهد.
علت این انفجارها
پروفسور پرومک مروز، محققی از دانشگاه ورشو، در بیانیهای توضیح داد که میلینوواها ممکن است ناشی از برهمکنش بین کوتولههای سفید و ستارگان همراه آنها باشد.
بر اساس وبسایت Space.com، این پدیدهها به احتمال زیاد ناشی از انتقال ماده از یک ستاره زیرغول به یک کوتوله سفید در یک سیستم دوتایی است. انرژی آزاد شده در طول این انتقالها، فورانهایی را با انتشارات خاص اشعه ایکس ایجاد میکند.
پیامدها برای تحقیقات نجومی
گزارش شده است که، میلینوواها به عنوان پیشدرآمدهای احتمالی برای ابرنواخترهای نوع Ia توصیف شدهاند. اگر این ارتباط ثابت شود، میتواند به پیشبینی وقوع چنین ابرنواخترهایی که برای اندازهگیری فواصل کیهانی حیاتی هستند، کمک کند.
تیم تحقیقاتی قصد دارد ۲۸ شیء شناسایی شده را برای فورانهای بعدی زیر نظر داشته باشد و مشاهدات را برای درک بهتر مکانیزمهای پشت این رویدادها ادامه دهد.
این یافتهها بعد جدیدی به درک ما از تکامل ستارهای میافزاید و بر پتانسیل کشفهای غیرمنتظره در تحقیقات اخترفیزیکی تأکید میکند.