تفاوت ایزو 22000 با گواهینامه HACCP چیست؟
اخذ ایزو و گواهینامه استانداردهای پرکاربرد نظیر ایزو 9001، ایزو 14001، ایزو 22000 یا گواهینامه HACCP، گواهینامه CE و… مزایای زیادی را به همراه دارد.
ایزو ۲۲۰۰۰ و استاندارد HACCP هر دو از استانداردهای مرتبط با صنایع غذایی هستند؛ تفاوت در این است که اولی بر روی تمام خطرات تمرکز میکند تا ساختاری را تشکیل دهد که سازمانها بتوانند از آن استفاده کنند. اما دومی فقط بر روی مسائل ایمنی مواد غذایی تمرکز دارد.
گواهینامه HACCP یک دستورالعمل سیستم کنترل رویه است که برای هر سازمانی که با تولید، تجارت، عرضه، خرده فروشی، بسته بندی، حمل و نقل، کشاورزی و غیره محصولات غذایی سر و کار دارند، قابل اجرا است. ایزو ۲۲۰۰۰ مجموعهای از دستورالعملها و الزامات مربوط به سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است.
سیستم HACCP دستورالعملی را برای تشخیص خطرات ایمنی مواد غذایی (خطرات فیزیکی، خطرات شیمیایی و بیولوژیکی)، ارزیابی خطرات ایمنی مواد غذایی و تجزیه و تحلیل ریسک ایمنی مواد غذایی، ایجاد PRP، تنظیم ویژگی های محصول، نقاط کنترل بحرانی، محدودیت های کنترل بحرانی ارائه می دهد. اعتبار سنجی، راستیآزمایی، شناسایی موقعیتهای اضطراری احتمالی مرتبط با ایمنی مواد غذایی و غیره.
HACCP (تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی) یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی پیشگیرانه است که در آن هر مرحله در ساخت، ذخیره سازی و توزیع یک محصول غذایی از نظر خطرات میکروبیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی تجزیه و تحلیل می شود.
اجرای موثر HACCP توانایی شرکت ها را در موارد زیر بهبود می بخشد: حفاظت و افزایش برندها و برچسب های خصوصی، ارتقای اعتماد مصرف کننده و انطباق با نیازهای نظارتی و بازار
HACCP را می توان در تمام مراحل یک زنجیره تامین مواد غذایی، از مراحل تولید و آماده سازی مواد غذایی گرفته تا بسته بندی و توزیع، اعمال کرد. سازمان غذا و دارو، و وزارت کشاورزی ایالات متحده هر دو به برنامه های HACCP برای آب میوه، غذاهای دریایی و گوشت و مرغ نیاز دارند.
درحالی که ISO 22000 یک استاندارد شناخته شده جهانی برای ایمنی مواد غذایی است و رویکردی جامع برای مدیریت ایمنی مواد غذایی ارائه میدهد. می توان آن را برای هر تجارت غذایی در زنجیره غذایی، مزرعه تا چنگال اعمال کرد.
این یک سیستم مبتنی بر HACCP است که جنبههای مدیریت کیفیت ISO 9001 و سایر برنامههای پیشنیاز را در بر میگیرد و آگاهی در مورد مدیریت ایمنی مواد غذایی را فراهم میکند و امکان بهبود مستمر را از طریق یک رویکرد جامع و دقیق فراهم میکند.
مزایای HACCP در مقابل مزایای ISO 22000
HACCP یک سیستم علمی کنترل بهداشت مواد غذایی برای تضمین ایمنی و بهداشت محصولات غذایی توسط سیستم کنترل بهداشت موثر و خودانگیخته است. HACCP سیستم مدیریتی است که با روش های ایمنی مواد غذایی سروکار دارد.
مزایای HACCP:
- کنترل بهداشت
- تولید مواد غذایی به روش بهداشتی
- تمرکز در تلاش های بهداشتی و کنترل موثر مواد غذایی
- کنترل اقتصادی محصولات غذایی (کاهش محصول معیوب و شکایت مشتریان)
- قابلیت اطمینان در محصول غذایی
- توزیع ایمن و بهداشتی محصولات غذایی
- انتخاب محصول غذایی بهداشتی از طریق گواهی عمومی
- پیشگیری از مشکلات بهداشتی مواد غذایی
- مزیت صادراتی
- فرآیند بازرسی سودمند
- نشانگر HACCP
اما در مقابل، ISO 22000 عواقب غذای ناایمن می تواند جدی باشد. به همین دلیل است که کسبوکارهای مواد غذایی باید از بهترین شیوهها در زمینه خود آگاه باشند و باید کنترل خطرات ایمنی مواد غذایی را در عملیات خود و در سراسر زنجیره تامین خود هدف قرار دهند.حال به مزایای ISO 22000 میپردازیم :
- بهبود کنترل خطر : از طریق ارزیابی ریسک و پاسخگویی بهتر در سراسر زنجیره تامین
- افزایش اعتماد مصرف کننده : از طریق طرح های HACCP که شفافیت و پاسخگویی را در سراسر عملیات معرفی می کند و بهبود مستمر را در سراسر زنجیره تامین ترویج می کند.
- اعتبارنامه های تجاری بهبود یافته : از طریق اطمینان به قابلیت اطمینان عملیات از طریق تأیید مستقل در برابر استانداردهای بین المللی شناخته شده
- افزایش اعتماد ذینفعان : از طریق اطمینان از وجود سیستم های بهترین عملکرد
فرآیند صدور گواهینامه HACCP و ISO 22000
مراحل زیادی در فرآیند صدور گواهینامه HACCP وجود دارد و این چیزی نیست که یک شبه به دست آید. نیاز به برنامه ریزی، تعهد مدیریت و منابع انسانی است که در فرآیند HACCP و مسیر صدور گواهینامه که چگونه باید باشد راهنمایی میکند
- الزامات HACCP را درک کنید.
- یک برنامه HACCP تهیه کنید.
- تجزیه و تحلیل شکاف را کامل کنید.
- یک نهاد گواهی کننده شخص ثالث را انتخاب کنید.
- تحت ممیزی HACCP قرار بگیرید.
مسیر صدور گواهینامه22000 از هفت مرحله تشکیل شده است – و متخصصان ما برای راهنمایی شما در کل فرآیند میتوانند شما را راهنمایی کنند
مرحله 1 – تعهد
مرحله 2 – پیش ارزیابی
مرحله 3 – مرحله اول ممیزی
مرحله 4 – ممیزی مرحله دوم
مرحله 5 – فرآیند تصمیم گیری صدور گواهینامه
مرحله 6 – صدور گواهینامه
مرحله 7 – ارزیابی های بعدی